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QUESTION PRESENTED: 

    1) Ethical propriety of a law firm obtaining a loan to cover advances to clients for litigation 
expenses; 

    2) Ethical considerations applicable to payment of interest charged on loan obtained by law 
firm to cover advances to clients for litigation expenses. 

OPINION: 

    Correspondent law firm asks if it is ethically permissible to employ the following system for 
payment of certain costs and expenses in contingent fee cases. The law firm would set up a draw 
account with a bank, with the account secured by a note from the firm's individual lawyers. 
When it becomes necessary to pay court costs, deposition expenses, expert witness fees, or other 
out-of-pocket litigation expenses, the law firm would obtain an advance under the note. The firm 
would pay the interest charged by the bank as it is incurred on a monthly or quarterly basis. 
When a client makes a payment toward expenses incurred in his or her case, the amount of that 
payment would be paid to the bank to pay down the balance owed on his or her share of 
expenses advanced under the note. When a case is settled or verdict paid, the firm would pay off 
the client's share of the money advanced on the loan. If no verdict or settlement is obtained, the 
firm would pay the balance owed to the bank and bill the client. Some portion of the interest 
costs incurred in this arrangement would be charged to the client. The contingent fee contract 
would specify the client's obligations to pay reasonable expenses and interest fees incurred in 
this arrangement. 

    The first issue is whether it is ethically permissible for lawyers to borrow funds for the 
purpose of advancing reasonable expenses on their clients' behalf. If so, we must then determine 
the propriety of charging clients interest to defray part of the expense of the loan. 

    In addressing the first issue, lawyers are generally discouraged from providing financial 
assistance to their clients. Rule 1.8(e) states: 



    A lawyer shall not provide financial assistance to a client in connection with pending or 
contemplated litigation, except that: 

(1) a lawyer may advance court costs and expenses of litigation, the repayment of which may be 
contingent on the outcome of the matter; or 

(2) a lawyer representing a client unable to pay court costs and expenses of litigation may pay 
those costs and expenses on behalf of the client. 

Despite that general admonition, contingent fee arrangements are permitted by Rule 1.5(c), 
which states: 

(1) A fee may be contingent on the outcome of the matter for which the service is rendered, 
except in a matter in which a contingent fee is prohibited by paragraph (d) or other law. A 
contingent fee agreement shall be in writing and shall state the method by which the fee is to be 
determined, including the percentage or percentages that shall accrue to the lawyer in the event 
of settlement, trial or appeal, litigation and other expenses to be deducted from the recovery, and 
whether such expenses are to be deducted before or after the contingent fee is calculated. 

(2) Upon conclusion of a contingent fee matter, the lawyer shall provide the client with a written 
statement stating the following: 

(i) the outcome of the matter; and, 

(ii) if there is a recovery, showing the: 

(A) remittance to the client; 
(B) the method of its determination; 
(C) the amount of the attorney fee; and 
(D) if the attorney's fee is divided with another lawyer who is not a partner in or an associate of 
the lawyer's firm or law office, the amount of fee received by each and the manner in which the 
division is determined. 

    The correspondent's proposed arrangement covers only those expenses which are permitted 
under Rule 1.8(e). Paragraph (e) of Rule 1.8 eliminates the former requirement that the client 
remain ultimately liable for financial assistance provided by the lawyer and further limits 
permitted assistance to cover costs and expenses directly related to litigation. See Comment (4) 
to Rule 1.8. 

    The arrangement also provides that when any recovery is made on the client's behalf, the 
recovery would first be debited by the advances made under the note, with payment for those 
advances being made by the firm directly to the bank. The client thus receives only that recovery 
which remains after expenses have been paid. The client is informed of this in correspondent's 
contingent fee contract, which states that "all reasonable and necessary expenses incurred in the 
representation of said claims shall be deducted after division as herein provided to compensate 
attorney for his fee." 



    In the case where recovery is not obtained, however, the lawyers themselves are contractually 
obligated to pay the amount owed directly to the bank. Correspondent's proposed contract as 
outlined in the request for this opinion does not inform the client as to possible responsibility for 
such expenses where there is no recovery. It is the opinion of this Board that Rules 1.5(c) and 
1.8(e), taken together, require that the contingent fee contract inform the client whether he is or 
is not responsible for these expenses, even if there is no recovery. 

    Although the client may remain "responsible for all or a portion of these expenses," decisions 
regarding the appropriate actions to be taken to deal with such liability are entirely within the 
discretion of the lawyers. Since this discretion has always existed, the fact that the lawyers have 
originally borrowed the money instead of advancing it out-of-pocket would seem to be 
irrelevant, and the arrangement is thus not impermissible. 

    The bank's involvement would be relevant, however, were it allowed to affect the attorney-
client relationship, such as if the bank were made privy to clients' confidences or secrets 
(including client identity) or permitted to affect the lawyer's judgment in representing his or her 
client. See generally, Rule 1.6. Thus, the lawyer must be careful to make sure that the bank 
understands that its contractual arrangement can in no way affect or compromise the lawyer's 
obligations to his or her individual clients. 

    The remaining issue is whether it is ethically permissible for lawyers to charge clients interest 
on the expenses and costs advanced via this arrangement with the bank. As in the first issue, the 
fact that the expenses originated with a bank instead of the law firm itself is irrelevant, unless the 
relationship between lawyer and bank interferes with the relationship between lawyer and client. 
Assuming it does not, the question is whether lawyers should be permitted to charge their clients 
interest on advances. 

    In Advisory Opinion No. 45 (March 15, 1985, as amended November 15, 1985), the State 
Disciplinary Board held that a lawyer may ethically charge interest on clients' overdue bills 
"without a prior specific agreement with a client if notice is given to the client in advance that 
interest will be charged on fee bills which become delinquent after a stated period of time, but 
not less than 30 days." Thus, the Board found no general impropriety in charging interest on 
overdue bills. There is no apparent reason why advanced expenses for which a client may be 
responsible under a contingent fee agreement (whether they are billed to the client or deducted 
from a recovery) should be treated any differently. Thus, we find no ethical impropriety in 
charging lawful interest on such amounts advanced on the client's behalf.[1] 

    In approving the practice of charging interest on overdue bills, the Board held that a lawyer 
must comply with "all applicable law[1] . . . and ethical considerations." 

    The obvious intent of Rule 1.5(c) is to ensure that clients are adequately informed of all 
relevant aspects of contingent fee arrangements, including all factors taken into account in 
determining the amount of their ultimate recovery. Since any interest charged on advances could 
affect the ultimate recovery as much as other factors mentioned in Rule 1.5(c), it would be 
inconsistent to permit lawyers to charge interest on these advances without revealing the intent to 
do so in the fee contract. Thus, we conclude that it is permissible to charge interest on such 



advances only if (i) the client is notified in the contingent fee contract of the maximum rate of 
interest the lawyer will or may charge on such advances; and (ii) the written statement given to 
the client upon conclusion of the matter reflects the interest charged on the expenses advanced in 
the matter. 

1. The opinion makes specific mention of O.C.G.A. 7-4-16, the Federal Truth in Lending and 
Fair Credit Billing Acts in Title I of the Consumer Credit Protection Act as amended (15 USC 
1601 et seq.). We state no opinion as to the applicability of these acts or others to the matter at 
hand. 

 
	
  


